Sprekersgilde

In de podcast Sprekersgilde gaat programmamaker Maurits Ouweneel in gesprek met de beste sprekers en dagvoorzitters van Nederland. Wie zijn deze mensen die dag in dag uit voor volle zalen staan en daar anderen weten te inspireren en motiveren? En wat heeft hen ooit geïnspireerd om dit te gaan doen?

Sprekersgilde

Als je geïnteresseerd bent in de wereld van sprekers en dagvoorzitters, dan is deze podcast zeker iets voor jou! Abonneer je en mis geen enkele aflevering. Beluister alle afleveringen op deze pagina of via je favoriete podcast-app.

ERIC VAN ‘T ZELFDE

In deze aflevering een gesprek met Eric van ’t Zelfde. Als schooldirecteur transformeerde hij één van de slechtst presterende scholen van Nederland tot één van de beste scholen van het land. Over zijn avonturen schreef hij de bestseller ‘Superschool’ en kreeg hij grote bekendheid als rector in het populaire tv-programma Dreamschool. Ondertussen groeide hij uit tot een hooggewaardeerde spreker in het sprekerscircuit. Een bewogen gesprek over zijn visie op teamontwikkeling, de toekomst van het onderwijs en zijn verrassende carrièreswitch.

JAAP BRESSERS

In deze aflevering een gesprek met Jaap Bressers. Hij leek voorbestemd om een topmanager te worden, maar tijdens een vakantie veranderde zijn leven echter ingrijpend: tijdens een frisse duik in zee breekt hij zijn nek. Dit zette zijn leven volledig op z’n kop. Jaap heeft in zijn leven veel meegemaakt en is nu een veelgevraagd spreker en auteur van de bestsellers ‘Waar een wiel is, is een weg’ en ‘Pak je Carlosmoment’. Een inspirerend gesprek over mensen raken en vermaken, zelfspot en hoe ogenschijnlijk kleine dingen een enorme impact kunnen hebben.

JOS BURGERS

In deze aflevering een exclusief gesprek met Jos Burgers over zijn nieuwste boek ‘Superfijne klanten’. Jos is één van de meest gevraagde managementsprekers in Nederland en bestsellerauteur over onderwerpen als klantgerichtheid, marketing, sales en strategie. Hij verzorgt meer dan honderd presentaties per jaar. Zijn boeken vormen daarvoor de basis, zoals Jos het zelf omschrijft: ‘Het toelichten van mijn boeken is mijn vak!’

Op 11 maart 2024 komt zijn nieuwe boek ‘Superfijne klanten’ uit en op deze datum zal Jos het boek ook live presenteren tijdens het avondseminar ‘Superfijne klanten’ in het AFAS Theater Leusden. Iedere deelnemer ontvangt dan het boek na afloop mee naar huis. Meer informatie over het boek en het seminar: ⁠https://www.burovanoranje.nl/superfijne-klanten

 

HANS KAZàN

In deze aflevering een gesprek met Hans Kazàn. Hij kreeg landelijke bekendheid door zijn vele tv-optredens als goochelaar. Met een carrière van meer dan 50 jaar heeft hij het goochelen in Nederland op de kaart gezet en is hij een inspiratiebron voor velen. Ook als televisiepresentator kende hij grote successen door de presentatie van talloze goochelprogramma en de bekende spelshow Prijzenslag. Ondanks zijn professionele successen, kende Hans’ leven veel persoonlijke als zakelijke tegenslagen. Een persoonlijk gesprek over een leven vol vallen en opstaan, veerkracht en zijn sprekersambitie voor de komende 10 jaar.

 

AALTJE VINCENT

In deze aflevering een gesprek met Aaltje Vincent. Ze is dé absolute autoriteit in Nederland als het gaat om het onderwerp solliciteren. Ze schreef hier een hele reeks bestsellers over en is actief als trainer en spreker voor zowel werkzoekers, recruiters als werkgevers. Een inspirerend gesprek over ultieme sollicitatietips, het tonen van je vakmanschap en waarom je eigenlijk moet voorkomen dat je een sollicitatiebrief moet versturen.

 

GUIDO WEIJERS

In deze aflevering een gesprek met Guido Weijers. Hij staat bekend als één van de beste cabaretiers van ons land. In 2000 won Guido de publieksprijs op Nederlands grootste cabaretfestival ‘Cameretten’ en toerde met 6 reguliere theatervoorstellingen door het land. Guido speelde tussen 2006 en 2020 tien keer ‘De Oudejaarsconference’. Een openhartig gesprek over zijn creatieve proces, zijn genieten van het geven en het belang om gewoon je afspraken na te komen.

 

MARCO AARNINK

In deze aflevering een gesprek met Marco Aarnink. Als student begon hij vanuit zijn zolderkamer met zijn bedrijf Drukwerkdeal en groeide uit tot één van de succesvolste en inspirerende ondernemers van Nederland. Na de verkoop van zijn bedrijf kwam hij al snel tot de conclusie dat zelf ondernemen het mooiste is wat je kan doen. De liefde voor drukwerk bleek te sterk en met Print.com is hij bezig om zijn internationale dromen te verwezenlijken. Een inspirerend gesprek met een ras-echte ondernemer over onzekerheid, nuchterheid en zijn liefde voor keihard werken.

 

HANS JANSSEN

In deze aflevering een gesprek met Hans Janssen. Hij is oprichter en het creatieve brein achter de seminars van DenkProducties. Hans organiseert al 20 jaar seminars voor de managers en leiders met de topsprekers van Nederland. Veel sprekers hebben hun carrière aan hem te danken en/of een stevige boost gekregen. Een enthousiast gesprek van collega’s onder elkaar hoe zijn programma’s tot stand komen, de moeilijkheid van het loslaten en delegeren en hoe hij ooit President Obama wist te strikken voor één van zijn seminars.

 

SYDNEY BROUWER

In deze aflevering een gesprek met Sydney Brouwer. Hij is veelgevraagd spreker en auteur over klantgerichtheid en klantbeleving. Zijn doel is organisaties te inspireren om fans te maken van klanten en medewerkers. Een praktisch gesprek over de kracht van improvisatie, zelfkritisch zijn en vlieguren maken.

 

MARTIJN ASLANDER

In deze aflevering een gesprek met Martijn Aslander. Hij houdt zich als spreker en auteur bezig met het verbinden van mensen, informatie en ideeën. Daarnaast is hij oprichter van talloze initiatieven zoals Lifehacking, #durftevragen, Permanent Beta en Digitale Fitheid. Een gesprek vol nieuwe inzichten over de impact van de technologie op de samenleving, het lezen van de zaal en de magie van het theater. 

In de uitgebreide shownotes heeft Martijn alle besproken gespreksonderwerpen uitgelicht, zodat je makkelijk meer informatie kunt vinden over elk onderwerp via deze link

Robert Benninga

In deze aflevering een gesprek met Robert Benninga. Hij is één van Europa’s topsprekers op het gebied van leiderschap, high performance en persoonlijke ontwikkeling. Robert wordt door veel sprekers gezien als een voorbeeld en nestor van het Nederlandse sprekersgilde. Hij bekleedde leidinggevende functies bij Hyatt Hotels USA, AHOLD, De Bijenkorf, WE International en ASKO-METRO Group voordat hij zijn bedrijf Mindpower oprichtte. Een gepassioneerd gesprek met een uniek inkijkje in zijn sprekerstechnieken, verwachtingen meer dan overtreffen en als bonus geeft hij antwoorden op niet gestelde vragen.

 

Anouschka Laheij

In deze aflevering een gesprek met Anouschka Laheij. Zij behoort tot de top van de beste dagvoorzitters van Nederland. Anouschka staat bekend om haar aanstekende energieniveau, interactie met publiek en haar kenmerkende pittige stijl van interviewen. Haar achtergrond als politicoloog en psycholoog komt hierbij goed van pas. Een inspirerend gesprek over haar oprechte nieuwsgierigheid en betrokkenheid, haar interview drieluik en haar definitie van ‘No guts, no glory’.

 

BAS VAN DER VELDT

In deze aflevering een gesprek met Bas van der Veldt. Hij is de CEO van het softwarebedrijf AFAS en de enige spreker in Nederland die zich de eigenaar van een eigen theater kan noemen, namelijk het AFAS Theater in Leusden. Vele sprekers en dagvoorzitters hebben daar in de afgelopen jaren weleens een lezing gegeven. Vanuit zijn functie staat Bas regelmatig op het podium om pittige presentaties te verzorgen, waarbij hij de aanwezigen én zichzelf graag een spiegel voorhoudt. Een bevlogen gesprek met een inspirerende ondernemer over authenticiteit, zijn ‘1% Beter Strategie’ en antwoord op de vraag: ‘Zou je zelf eigenlijk fulltime spreker willen zijn?’.

 

RENS DE JONG

In deze aflevering een gesprek met Rens de Jong. Hij is ondernemer, een ervaren radio- en televisiepresentator en één van de meest gevraagde dagvoorzitters van Nederland. Hij draagt met trots de titel ‘Dagvoorzitter van het jaar’. Rens staat bekend om zijn zorgvuldige voorbereiding, energie, humor, scherpe interviews en interactie met publiek. Een interessant gesprek over zijn aanpak, het ritme van de dag en het belang van de eerste 10 minuten.

 

JESSICA VAN WINGERDEN

In deze aflevering een gesprek met Jessica van Wingerden. Ze is één van de meest bevlogen spreeksters van Nederland en actief als bestuurder, gedragswetenschapper en schrijver. Ze spreekt en schrijft graag over onderwerpen op het snijvlak van plezier en bevlogenheid in je loopbaan. Daarnaast wil ze graag het verschil maken door mensen te verbinden met elkaar. Een energiek gesprek over haar veelzijdige loopbaan, het willen raken en inspireren van het publiek en het belang van stellen van grenzen.

 

WIM ANKER

In deze aflevering een gesprek met Wim Anker. Samen met zijn tweelingbroer Hans behoort hij tot de gerenommeerde strafpleiters van Nederland en is hij bekend van talloze geruchtmakende strafzaken.
Ruim 40 jaar verzorgt Wim lezingen over de rol en taak van de strafpleiter. Daarnaast verzorgt hij avondvullende theatercolleges over de hoogte- en dieptepunten uit zijn carrière, de afkalving van de Nederlandse rechtsstaat en dilemma’s uit de kantoorpraktijk. Een openhartig gesprek over de houding, rol en attitude van de advocaat in strafzaken, zorgvuldig taalgebruik en uitgesproken principes.

 

JAN VAYNE

In deze aflevering een gesprek met Jan Vayne. Hij is één van de beste pianisten van Nederland en staat bekend om zijn meesterlijke improvisaties tussen verschillende muziekstijlen. Zo creeërt Jan concerten die zowel uniek als onmogelijk lijken, waarin hij zo veel mogelijk mensen wil raken met muziek. Jan werkt ook samen met diverse sprekers tijdens lezingen, zoals bijvoorbeeld met hoogleraar neuropscycologie Erik Scherder. Een gesprek over onafhankelijkheid zijn, omgaan met bekendheid en het belang van samenwerkingen.

 

BEN TIGGELAAR

Ben Tiggelaar is bestsellerauteur, internationaal spreker en gedragswetenschapper. Hij studeert al ruim 30 jaar op de onderwerpen leiderschap, gedrag en verandering en wordt wereldwijd gezien als een van de topsprekers in zijn vakgebied. Zijn seminar ‘MBA in één dag’ is het meest succesvolle Nederlandse management seminar ooit. Acht van Bens boeken bereikten tot nu toe de nummer 1 positie in de Nederlandse management top 100. Een gesprek over zijn veelzijdige carrière, bescheidenheid en zijn streven naar perfectie.

 

ROBERT DE VRIES

In deze aflevering een gesprek met Robert de Vries. Hij is eigenaar van één van de grootste sprekersbureaus van Nederland. Zijn passie is het bouwen van merken rondom sprekers. In 2016 organiseerde hij zijn jongensdroom met het baanbrekende event Inspiration360 in de ZiggoDome waar internationale topsprekers als Richard Branson, Bear Grylls en Al Gore optraden. Een inspirerend gesprek over zijn avonturen als ondernemer, tips om succesvol spreker te worden en een uniek inkijkje in de sprekerswereld.

 

BJÖRN KUIPERS

In deze aflevering een gesprek met Björn Kuipers. Als voormalig topscheidsrechter behoorde hij jarenlang tot de absolute wereldtop. Buiten het veld is hij succesvol supermarktondernemer. Daarnaast is Kuipers een inspirerende en veelgevraagd spreker. Een ontspannen gesprek over zijn unieke carrière, mentale fitheid en het belang van het stellen van grenzen.

 

CARL VAN DE VELDE

In deze aflevering een gesprek met Carl van de Velde. Hij was vroeger doodsbenauwd om het woord te voeren, maar hij ging op de leer bij topsprekers en groeide uit tot één van de meest inspirerende sprekers van België. De afgelopen 27 jaar organiseerde hij meer dan 1.300 seminars en lezingen waar meer dan 260.000 mensen aan deelnamen. Een aangenaam gesprek over zijn ondernemerschap, zijn missie en waarom zijn tijd niet te koop is.

 

FRANK KRAKE

In deze aflevering een gesprek met Frank Krake. Als ondernemer overleefde hij vele tegenslagen: van vuurwerkramp tot SARS en van 9/11 tot het faillissement van toeleveranciers. Het is onvoorstelbaar dat zoveel rampen een persoon kan achtervolgen. Door zijn bestseller De Rampondernemer werd hij een veelgevraagd spreker. Een gesprek over veerkracht, doorzettingsvermogen en zijn huidige succes als bestsellerauteur.

 

PETER HEERSCHOP 

In deze aflevering een gesprek met Peter Heerschop. Er zijn weinig mensen die zo’n veelzijdig cv kunnen overleggen als hij: cabaretier, acteur, televisiemaker, radiomaker, schrijver, columnist, gymleraar, dagvoorzitter & spreker. Hij staat bekend om zijn energieke optredens en vermogen om mensen zowel te vermaken als te ontroeren. Een intiem gesprek aan zijn keukentafel over het werken vanuit doodsangst, voorliefde voor sport, zorg & onderwijs en het antwoord op de vraag waarom humor een serieuze zaak is.

 

JITSKE KRAMER

In deze aflevering een gesprek met Jitske Kramer. Als corporate antropoloog reist ze de hele wereld over om te leren van stammen, leiders, verrassende vernieuwers en spontane ontmoetingen. Via haar lezingen en boeken deelt ze haar kennis en ervaringen naar de wereld van organiseren, samenwerken en leiderschap. Een inspirerend gesprek over het omgaan met en overbruggen van verschillen, het loslaten van vooroordelen en de inclusiviteit van de sprekerswereld.

JAN VAN SETTEN

In deze aflevering een gesprek met Jan van Setten. Hij is een veelgevraagd spreker en bestsellerauteur over onderwerpen als (persoonlijk) leiderschap, verandering en klantgerichtheid. Jan is misschien wel de meest energieke en gedreven spreker die je ooit zult tegenkomen en staat bekend om zijn ‘aangenaam confronterende’ stijl, humor en energie. Een prachtig gesprek over het ‘bereiken en beraken’ van het publiek, zijn passie voor creatief taalgebruik en het belang van leven vóór de dood.

 

ERIK PEEKEL

In deze aflevering een gesprek met Erik Peekel. Hij is één van de meest gevraagde dagvoorzitters van Nederland en dé expert hoe je echte betrokkenheid creëert bij de deelnemers van je bijeenkomst. In zijn boek ‘Het evenement dat niemand wil missen – Hoe organiseer je dat?’ deelt Erik veel praktische tips om evenementen echt onvergetelijk te maken. Een openhartig gesprek over zijn intensieve voorbereiding, het stellen van de juiste vragen en het belang van werkvormen.

 

JOHN VAN ZWEDEN

In deze aflevering een gesprek met John van Zweden. Hij was 20 jaar toen hij de verf- en behangwinkel van zijn vader overnam en uitbouwde tot de grootste behang- en woninginrichtingswinkel van Nederland. Het leverde hem landelijke bekendheid op als “De behangkoning”. Hij is fanatiek ADO Den Haag supporter en verdiende miljoenen met de verkoop van zijn aandelen in de Engelse voetbalclub Swansea City. John van Zweden is het levende bewijs van een uitgekomen jongensdroom. Bij verhalen van deze Haagse volksjongen denk je telkens: dat verzin je niet. Een gesprek in zijn eigen skybox over zijn jongensdroom, avonturen als ondernemer en onvergetelijke lezingen.

 

RONNIE OVERGOOR

In deze aflevering een gesprek met Ronnie Overgoor. Hij behoort tot de absolute top van dagvoorzitters in Nederland. Daarnaast is Ronnie de initiatiefnemer en host van het zakelijke YouTube en Podcast kanaal 7DTV, waar hij al meer dan 1000 ondernemers heeft geïnterviewd. Een openhartig gesprek in zijn studio over zijn ondernemende zoektocht, oprechte nieuwsgierigheid en zorgvuldige voorbereiding.

 

RUUD HENDRIKS

In deze aflevering een gesprek met Ruud Hendriks. Hij is een van de meest indrukwekkende ondernemers en investeerders van Nederland. Ruud startte zijn carrière als tv-reporter en groeide uit tot medeoprichter van commerciële tv- en radiozenders zoals RTL 4, RTL 5 en Sky Radio. Na een veelzijdige loopbaan bij diverse andere media bedrijven en als commissaris bij Endemol investeert hij nu met de toonaangevende startup-accelerator Startupbootcamp wereldwijd in zo’n 900 bedrijven. Een ondernemend gesprek over ambities, ankerpunten in de zaal en zijn liefde voor technologie.

 

Joost Leenders

In deze aflevering een gesprek met Joost Leenders. Hij behoort tot de absolute top van prestatiecoaches in de wereld van topsport, entertainment en het bedrijfsleven, zowel nationaal als internationaal. Als geen ander kent hij de keiharde wetten die nodig zijn om uitzonderlijk talent om te zetten naar ongekend succes. Daarnaast is hij een gepassioneerde spreker op het gebied van leiderschap, teamontwikkeling en prestatieklimaat. Een inspirerend gesprek over het belang van fouten maken, presenteren onder druk en het bereiken van dromen en doelen.

 

Arko van Brakel

In deze aflevering een gesprek met Arko van Brakel. Hij is een echte serie-ondernemer en mede-oprichter van het eerste commerciële internetbedrijf in Nederland, EuroNet Internet. Na deze onderneming volgden vele andere ondernemingen, waarbij grote successen en mislukkingen zich afwisselden. Hij is mede-oprichter, aandeelhouder en ambassadeur van Semco Style Institute, een internationaal opleidingsbedrijf waarbij hij nog steeds actief betrokken is. Zijn missie in het leven is het stimuleren van ondernemerschap en innovatie. In een openhartig gesprek deelt hij hoe zijn jeugdervaringen zijn persoonlijkheid en zijn ondernemersavonturen hebben gevormd.

 

Remy Gieling

In deze aflevering een gesprek met Remy Gieling. Hij is een veelgevraagd technologie-expert op radio en tv om de impact van belangrijkste technologische trends zoals AI en ChatGPT begrijpelijk te vertalen naar nuchtere analyses. Daarnaast is hij actief als spreker en dagvoorzitter. Een inspirerend gesprek over zijn onstilbare nieuwsgierigheid, nieuwe verdienmodellen en het onderscheiden als techwatcher.

 

Robert Doornbos

In deze aflevering een gesprek met Robert Doornbos. Van succesvol autocoureur in de Formule 1 en Indycar is hij als analist uitgegroeid tot het boegbeeld van de Formule 1 in Nederland. Daarnaast is hij actief als succesvol ondernemer, investeerder en spreker. Een energiek gesprek over zijn grote passie, omgaan met tegenslagen en jezelf blijven uitdagen.

 

WILCO VAN ROOIJEN

In deze aflevering een gesprek met Wilco van Rooijen. Als avonturier, bergbeklimmer en poolreiziger heeft hij als enige Nederlander de ‘Explorers Grand Slam’ voltooid op eigen kracht en zonder extra zuurstof. Met zijn expedities, verhalen en avonturen wil Wilco grenzen over, dromen waarmaken en mensen inspireren. Een gesprek in zijn Basiskamp over leven & dood, klimmen zonder doping en de kracht van commitment.

 

KIM SPINDER

In deze aflevering een gesprek met Kim Spinder. Ze is de innovatie-expert van Nederland en helpt organisaties met nieuwe manieren van samenwerken. Niet door eindeloos te gaan vergaderen, maar gewoon aan de slag te gaan met experimenteren. Ze kreeg landelijke bekendheid door te stoppen met e-mailen en haar boeken ‘We Quit Mail’, ‘Het kleine innovatieboek’ en ‘Eerste hulp bij hybride werken’. Een enthousiast gesprek over haar nieuwsgierigheid, overwinnen van weerstand en het ongemak van het applaus.

 

MARC LAMMERS

In deze aflevering een gesprek met Marc Lammers. Na een sportieve carrière als succesvol hockeyspeler en -coach is hij uitgegroeid tot één van de meest gevraagde sprekers van Nederland. Zijn grootste sportieve succes behaalde hij als bondscoach van het Nederlandse dameshockeyteam met het winnen van een gouden medaille bij de Olympische Spelen van Beijing. Een inspirerend gesprek over de oorsprong van zijn creativiteit, het vieren van verbeteringen en zijn ‘Efteling-spanning’ voor een optreden., het vieren van verbeteringen en zijn ‘Efteling-spanning’ voor een optreden.

 

MARGRIET SITSKOORN

In deze aflevering een gesprek met Margriet Sitskoorn. Zij is als neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie één van de bekendste breindeskundigen van Nederland. Naast haar wetenschappelijke werk is ze een veelgevraagd spreker, bestsellerauteur en een graag geziene gast bij verschillende tv-programma’s. Een interessant gesprek op haar werkplek bij de Universiteit van Tilburg over de werking van de hersenen, slimme technieken om de aandacht van je publiek vast te houden en haar definitie van succes.

 

Jos Burgers

In deze aflevering een gesprek met Jos Burgers. Hij is één van de meest gevraagde managementsprekers in Nederland en is dé expert op het gebied van klantgerichtheid, strategie en marketing. Hij schreef er een hele reeks boeken over, zoals de bestsellers ‘Eén fan per dag’ en ‘Geef nooit korting!’. Een gezellig gesprek in zijn stamcafé over het sparen van humor, iedere dag steeds beter willen worden en de uitleg waarom je als auteur eigenlijk concurreert met Netflix.

 

Jort Kelder

In deze aflevering een gesprek met Jort Kelder. Als journalist en presentator staat hij bekend om zijn scherpe tong en zijn onmiskenbare gevoel voor humor. En als dagvoorzitter heeft hij ervaring met meer dan 1000 ‘podiumkunstjes’. Een openhartig gesprek aan de keukentafel over verlegenheid, verhelderende aanbevelingen en zijn mooiste podiumervaring ooit.

 

TRAILER

In de podcast Sprekersgilde gaat programmamaker Maurits Ouweneel in gesprek met de beste sprekers en dagvoorzitters van Nederland. Wie zijn deze mensen die dag in dag uit voor volle zalen staan en daar anderen weten te inspireren en motiveren? En wat heeft hen ooit geïnspireerd om dit te gaan doen?

 

Samenwerken met Buro van Oranje?

Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal!

 

NEEM CONTACT OP